امروز  چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
سوغاتِ زیارت و سیاحت
۱۳۹۶/۰۴/۱۶ تعداد بازدید: ۲۵۵۴۳
print

سوغاتِ زیارت و سیاحت

سوغاتِ زیارت و سیاحت

 

اسم این شهر و دیار با یک خوراکی معروف عجین شده؛ سوهان. بعید است کسی به قم سفر کند و چند جعبه سوهان با خودش نیاورد. سوهان، خوراکی خوشمزه­ای که برای خیلی از ما حسّ نوستالژیک هم دارد و ما را می­برد به دوران کودکی که بعد از زیارت، دست در دست پدر و مادر راهی بازار قم می­شدیم و بوی خوش سوهانِ تازه به مشاممان می­رسید.

در ادامه همراه باشید با معرّفی سوغاتی­های شهر و استان قم.

این سوغاتی­های خوشمزه

اوّل از همه می­رویم سراغ سوغات ناب قم، سوهان. تازه­ترین و باکیفیّت­ترین سوهات را فقط می­توان در قم پیدا کرد. به محض ورود به شهر قم، تعداد زیاد سوهان­فروشی­ها توجّهتان را به خود جلب می­کنند. سوهان­پزی از دوران قاجار در قم رواج دارد. گفته می­شود شخصی به نام ملّا ابراهیم شماعی در روز افتتاح صحن بارگاه حضرت معصومه(س) حلوایی خوشمزه پخته بود و چون این حلوا باعث هضمِ آسان غذا می­­شد، سوهان نام گرفت. سوهان از جوانة گندم، کره، زعفران و هل تهیّه می­شود و در حال حاضر انواع مختلفی دارد که به چند نمونه از آن­ها اشاره می­کنیم.

سوهانِ گُلِ قم اصلی­ترین سوهان قم است که با روش سنّتی تهیّه می­شود. این سوهان به شکل دایره­های کوچک و بزرگ است.

سوهان لقمه­ای یکی از سوهان­های پرطرفدار است و تنها تفاوتش با سوهان گل در شکل ظاهری آن(به شکل لقمه) است و وسط آن مغز پسته و گردوست.

یکی از انواع خوش­طعم سوهان قم، سوهانِ گزی است و در آن به جای مغز گردو یا پسته، از گز استفاده می­شود.

سوهان عسلی هم مشابه پولکی اصفهان است با این تفاوت که کمی از پولکی سفت و سخت­تر است و در آن مقدار زیادی مغز وجود دارد.

سوهانِ گُلِ قم اصلی­ترین سوهان قم است که با روش سنّتی تهیّه می­شود. این سوهان به شکل دایره­های کوچک و بزرگ است.

سوهان لقمه­ای یکی از سوهان­های پرطرفدار است و تنها تفاوتش با سوهان گل در شکل ظاهری آن(به شکل لقمه) است و وسط آن مغز پسته و گردوست.

یکی از انواع خوش­طعم سوهان قم، سوهانِ گزی است و در آن به جای مغز گردو یا پسته، از گز استفاده می­شود.

سوهان عسلی هم مشابه پولکی اصفهان است با این تفاوت که کمی از پولکی سفت و سخت­تر است و در آن مقدار زیادی مغز وجود دارد.

در سوهان کنجدی هم به جای مغزها از کنجد استفاده می­شود و شکل آن سکّه­ای است و می­توان به جای قند از آن استفاده کرد.

نوع دیگر سوهان قم، سوهان حلوایی است. این سوهان از سوهان­های معمولی بسیار نرم­تر است و بچّه­ها آن را دوست دارند. و امّا دسر سوهان از لحاظ ظاهر شبیه حلوا، امّا مایع است و بسیار خوشمزه.

از دیگر سوغاتی­های خوراکی قم می­توان به انار، انجیر و قنبید اشاره کرد. مطمئن باشید طعم و کیفیّت انار و انجیر قم را از یاد نخواهید برد. قُنَبید هم یک نوع کلم است که در روستاهای اطراف قم کاشته می­شود و بیشتر به سیب­ زمینی شبیه است. مصرف این نوع کلم به دفع نمک کمک می­کند و در استان قم به علّت شور بودن آبِ آن،  مصرف زیادی دارد.

نقش و نگاری از دل و جان

اهالی قم سابقه­ای طولانی در قالی­بافی دارند. این سابقه برمی­گردد به اواخر دهة دوم قرن بیستم میلادی، یعنی 80 سال قبل. این سنّت در حال حاضر هم در بین مردم این منطقه رواج دارد. قالی­های بافت قم طرح و نقش خاصّ خود را دارند. هنرمندان قمی با تغییراتی در نقشه­های فرش­های کاشان و اصفهان، سبک خاصّ خود را ایجاد کرده­اند؛ سبکی به نام سبک فرش قم. تار و پود ابریشم­بافته­های قم در نهایت هنرمندی در هم تنیده­اند و طرحی چشم­نواز را به رخ می­کشند.

از دیگر هنرهای اهالی قم می­توان به «مروار بافی» اشاره کرد که نوعی حصیربافی است و در آن از ترکه­ای به نام «مروار» استفاده می­شود که بیشتر در شهرهای کرج، ملایر و قم یافت می­شود.

                                                              ****

اطراف حرم حضرت معصومه(س) با تعداد زیادی از مغازه­ها روبه­رو می­شوید که یادگاری­های ارزشمندی مانند تسبیح، مهر، انگشتر و سجّاده می­فروشند. زیارتتان قبول و سفر خوش.

 
نظرات

 نام:
 *نظر: